Florence Nightingale

☎ 0733.065.940 / 021.367.41.41
Grupul Florence Nightingale Hospitals transmite sincere condoleante familiilor afectate de tragedia de vineri seara. Sincere condoleante si orasului Bucuresti.

Transplant de ficatCare sunt simptomele specifice bolii de ficat?

• Icter
• Urină de culoare închisă
• Retenție de apă la nivel abdominal
• Vomă cu sânge
• Tendința corpului de a căpăta cu ușurință vânătăi
• Scaune de culoare gri sau de culoarea argilei
• Confuzie dau comă
• Slăbiciune extremă (oboseală)
• Somnolență excesivă
• Sângerare

Cine are nevoie de transplant de ficat?

Conform princiilor directoare internaționale, orice pacient care suferă de ciroză și pare să mai aibă cel mult un an de trăit trebuie să fie luat în considerare pentru un transplant de ficat. Gravitatea bolii de ficat este clasificată de la gradul A la gradul C. În general, toți pacienții de grad C și majoritatea de grad B și unii pacienți de grad A sunt candidați potriviți pentru transplant de ficat. Hepatologii determină care din alternative (transplant de ficat sau tratament cu medicamente) este adecvat pentru pacient. Succesul operației este direct proporțional cu starea de sănătate a pacienților atunci când se aplică transplantul.

Pacienții care au nevoie de transplant de ficat

Ciroză hepatică severă: Hepatită B, Hepatită C, ciroză alcoolică, ciroză Wilson, ciroză biliară primară, colangită, ciroză hepatică autoimună, ciroză hepatică criptogenă, NASH (Steatohepatita non-alcoolică)

Boli genetice și metabolice: Boală de stocare a glicogenului, tirosinemie, deficiență de alfa-1 antitripsină, atrezie biliară.

Cancer de ficat: Carcinom hepatocelular, tumoare neuroendocrină, hemangioendoteliom.

Insuficiență hepatică acută: otrăvire cu ciuperci, intoxicație cu doză mare de paracetamol, hepatită acută.

De la cine poate fi transplantat ficatul?

a. Transplant de ficat de la o persoană decedată Acest tip de transplant se poate efectua de la persoanele decedate care și-au donat organele atunci când erau încă în viață sau de la cei care au suferit moarte cerebrală și dacă, la acel moment, famiile lor și-au dat consimțământul de a dona organele decedatului. Aceste organe pot fi donate unor persoane, în funcție de grupa de sânge potrivită, și de urgența stării pacienților, conform legislației relevante a Ministerului Sănătății din Turcia.
b. Transplant de ficat de la donator viu Aceasta este o metodă chirurgicală la care o parte a ficatului sănătos al rudei donatoare este transplantată la pacientul care are nevoie de un ficat nou. Donatorul ar putea fi soția primitorului care trăiește împreună cu acesta de cel puțin doi ani și orice rudă până la gradul 4 de rudenie sau rude prin alianță. Totuși, în cazul în care nu există rude care să fie donatori adecvați, ci doar o cunoștință sau un prieten vechi, este necesară o aprobare a comitetului de etică din cadrul Directoratelor de Sănătate.

Interventia chirurgicala

Operația durează 8-10 ore. Operația de transplant de ficat este efectuată de către o echipă de chirurgi, anesteziști, radiologi, specialiști în terapie intensivă, gastroenterologi, tehnicieni și asistente. Prima condiție a unui transplant de ficat este compatibilitatea grupei de sânge.

Grupă de
sânge

Poate fi beneficiar de la

Poate fi donator pentru

0

0

0-A-B-AB

A

0-A

A-AB

B

0-B

B-AB

AB

0-A-B-AB

AB


• Factorii Rh nu au importanță la transplantul de ficat
• În cazuri excepționale, și în cazul bebelușilor, este posibil ca transplantul să se efectueze fără compatibilitatea grupei de sânge.

Ce fel de teste se aplică beneficiarului și donatorului?

Investigații biochimice, imagini radiologice, anumite teste ce determină riscul de infecții sunt efectuate beneficiarilor transplantului de ficat, împreună cu o consultație făcută de un cardiolog și de specialiști în boli pulmonare. Pentru donatorii în viață, se aplică teste biochimice împreună cu o tomografie computerizată (CT) pentru a examina structura vaselor din ficat, o investigație prin rezonanță magnetică (RMN) pentru a evalua canalele biliare și, dacă este necesară, o biopsie de ficat pentru a investiga dacă există hepatosteatoză sau alte boli cronice.

Cât de mult se ia din ficatul donatorului?

În general, la adulți se ia 40-70 la sută din ficat pentru transplant. Ficatul este împărțit în două – un lob stâng și un lob drept. Împărțirea anatomică a ficatului în acest fel ne permite să obținem două bucăți de ficat separate ce funcționează independent. Lobul drept cuprinde în medie 60 la sută din ficat, iar lobul stâng 40 la sută. Vezica biliară a donatorului este și ea eliminată în timpul operației de transplant.

Care sunt riscurile donatorului viu? Există vreun pericol în viitor?

Este acceptat faptul că donatorii vii au un risc de deces de o rată de 2-5 la mie (0.2-0.5 la sută). Aceasta înseamnă că rata de succes este de 99.5-99.8 la sută. În plus, pot exista unele complicații "simple" ce extind perioada de spitalizare a donatorilor vii și care necesită tratament cu medicamente la o rată de 10-15%, și alte complicații precum sângerare, scurgeri biliare, retenție de apă la nivel abdominal sau pulmonar care necesită intervenție chirurgicală într-un procentaj de 5-10%. Totuși, studiile de monitorizare pe termen lung au arătat că donatorii nu suferă în general probleme legate de operația de transplant de ficat în următoarele perioade ale vieții lor. Aproape toți donatorii de ficat au răspuns "Da" la întrebarea: "Dacă ați avea ocazia să vă întoarceți în trecut, v-ați mai dona ficatul?".

Care sunt riscurile interventiei chirurgicale in cazul transplantului de ficat?

Cele mai frecvente complicații post-operatorii întâlnite sunt complicații chirurgicale și infecții precum sângerare, scurgeri biliare și vase blocate. În ceea ce privește o perioadă mai lungă de timp, se pot observa complicații precum dezvoltarea cancerului, respingerea organului și strictura biliară. Totuși, rata de supraviețuire în primul an este de 90 la sută. Majoritatea pacienților se reîntorc la o viață normală și sănătoasă.

Cât costă interventia chirurgicala pentru transplant de ficat?

Conform legilor din Turcia, beneficiarii Agenției de Securitate Socială pot beneficia de un transplant de ficat fără costuri la centrele de transplant de ficat. Totuși, Cetățenii care nu sunt turci trebuie să își plătească singuri costurile. Puteți obține mai multe informații contactând Centrul nostru pentru Pacienți Internaționali prin email: international@groupflorence.com

Cum să vă protejați împotriva bolilor de ficat

Cancerul de ficat poate fi prevenit în două moduri. Unul este evitarea alcoolului și prevenirea infecțiilor cu hepatita B și C. Hepatita virală (hepatita B sau C) este transmisă prin folosirea acelor infectate la dependenții de droguri, prin transfuzii de sânge și rar prin secreții sau prin contact sexual cu persoane infectate. Iar în cazul celeilalte metode de precauție, prin intermediul unei monitorizări atente a pacienților care au boli de ficat. Unii din acești pacienți pot dezvolta cancer. Această situație poate fi prevenită prin recurgerea la transplant de ficat în timp util sau prin abordarea chirurgicală a țesutului hepatic bolnav.