Florence Nightingale

☎ 0733.065.940
Grupul Florence Nightingale Hospitals transmite sincere condoleante familiilor afectate de tragedia de vineri seara. Sincere condoleante si orasului Bucuresti.

Chirurgia Robotica DA VINCI


CHIRURGIA ROBOTICA pentru tratamentul chirurgical al pacientilor nostri

Aplicarea chirurgicala a sistemelor robotizate reprezinta una dintre cele mai incitante si semnificative evolutii tehnologice din acest secol; implicatiile sale viitoare sunt incalculabile.

Au fost facute progrese uriase in domeniul operatiilor inchise in ultimii 10 ani si utilizarea sistemelor robotizate a aparut ca solutie de principiu la limitarile tehnice.

Grupul Florence Nightingale este mandru de a fi lider regional in domeniul chirurgiei robotice. Aceasta informatie a fost pregatita pentru Pacientii nostri Internationali pentru a oferi cunostinte mai detaliate si perspectiva asupra tehnicilor disponibile Pacientilor nostri Internationali prin intermediul Departamentului nostru CIP dedicat.

Utilizarea sistemelor chirurgicale robotice are numeroase avantaje. Intrucat sistemele moderne laparoscopice ofera doar o viziune bidimensionala, sistemele robotizate ofera chirurgului un campul de vizibilitate tridimensional si profunzime, ofera brate care, spre deosebire de mana omului, nu obosesc niciodata si permit o continuitate fara precedent in operatii. Deoarece sistemele robotizate depasesc chiar si libertatea si facilitatea de miscare ale mainii omului, se obtin o mult mai mare finete si dexteritate.

Sistemele chirurgicale robotice moderne

Sisteme robotizate moderne se impart in trei categorii; active, semi-active si stapan-sclav. Primele doua categorii ofera chirurgului grade de inteligenta artificiala si autonomie, dar cele mai frecvent utilizate sunt sistemele stapan-sclav care se disting prin controlul absolut al chirurgului asupra robotului printr-o consola de control la distanta. Aceste sisteme au fost mai intai dezvoltate de NASA pentru tratamentul in spatiu al astronautilor si primul sistem robotizat "da Vinci" ™ a primit aprobare de reglementare in SUA in anul 2000.

Sistemele chirurgicale robotice Da Vinci™

Asa cum se arata in imaginea 1, sistemul da Vinci consta dintr-un turn robotic (care contine binoclul, camera optica si 3 brate robotice), si consola chirurgului care ofera vizibilitate 3D de inalta definitie asupra zonei de operatie si zona de control pentru trei brate robotizate.

Sistemul Robotic Da Vinci S


Asa cum se arata in imaginea 2, binoclul ofera perspectiva 3D cu adancime reala pentru mainile de control (stanga) prin optica binoclului (dreapta).

Aplicatii ale Chirurgiei Robotice in prezent

Tehnologia robotica a inceput sa fie aplicata in 1994, in principal in colecistectomie, vene varicoase si suspensia chirurgicala a vezicii urinare. Prima sa aplicare clinica pe scara larga a fost in Europa unde 146 de pacienti au fost operati cu robotul da Vinci intre anii 1997 și 2001, inclusiv doua prostatectomii radicale si o operatie de varicocelectomie, in care nu au fost observate niciun fel de complicatii legate de sistemul robotic si sistemele informationale si de imagistica s-au confirmat ca fiind complet functionale. Alte aplicatii in SUA in timpul acestor ani au extins domeniul robotului da Vinci in operatiile de nefrectomie la donator si a confirmat utilizarea practica a chirurgiei robotice si viabilitatea in paralel cu laparoscopia standard.

Aceste evolutii au extins aplicabilitatea in chirurgia generala, toracica, ortopedica, pediatrica și chirurgia urologica. In urologie, aplicatiile principale sunt urmatoarele: prostatectomie radicala, pieloplastie, fixarea vezicii la teaca psoasului (psoas hitch), tehnica Boari flap, reimplantarea ureterala, cistectomie radicala, neovezica ileala, nefrectomie de la donator, adrenalectomie, nefrectomie radicala si simpla, nefrectomie partiala si sacrocolpopexie.

Prostatectomie Radicala Asistata de Robot

Acesta este domeniul in care chirurgia robotica a fost cel mai des aplicata din momentul in care a fost folosita pentru prima data in Germania si SUA in anul 2000. Prostatectomia radicala necesita disectie extrem de delicata si detaliata si sutura, perfect adaptate la libertatea de miscare de sase grade a instrumentelor da Vinci: capacitatea lor de a se roti 540° in jurul propriei axe faciliteaza miscarea in zone inguste si restrictive cum ar fi bazinul masculin pana la un grad remarcabil (Imaginea 3), permitand realizarea facila a disectiei fine si detaliate in operatii protejand pachetul neurovascular cu ajutorul imagisticii 3D filtrate si miscarilor robotului. Capacitatea instrumentelor de a se misca usor si precis faciliteaza, de asemenea, operatii fara infiltratii in zona foarte dificila a uretrei si anastomoza vezicii urinare.

Instrumentul robotizat prezinta miscare de sase grade si rotatie de 540°.


Cu toate aceste avantaje, utilizarea chirurgiei robotice in operatiile de prostatectomie radicala s-a extins cu o viteza uluitoare in ultimii ani. In SUA, 2.648 astfel de operatii au fost efectuate in 2003, ajungand la 55.000 in 2007, atunci cand 65% dintre operatiile de prostatectomie radicala erau efectuate robotizat.